6th CGIAR System Council Meeting

  • Begin

    16.05.18

  • End

    17.05.18

  • Location

    Berlin, Germany

The 6th meeting of the CGIAR System Council took place on 16 and 17 May 2018 in Berlin, Germany.

This page provides information in four parts:

  • Part A: Overview of events during the week
  • Part B: Main Resource for SC
  • Part C: Agenda and resources for SC6 Day 1
  • Part D: Agenda and resources for SC6 Day 2
  • Part E: Logistics information

A. Overview of events during the week

WEDNESDAY 16 MAY
09:00-18:00DAY 1 CGIAR System Council meeting
19:00-21:00Evening reception hosted by BMZ
    THURSDAY 17 MAY
    08:30-10:00Building momentum for innovative gender equality research- panel discussion
    10:30-18:00DAY 2 CGIAR System Council meeting

    There are a number of additional events taking place during the week in Berlin. A schedule and information on participation in these various events is available here.

    B. Main resources for SC6

    Meeting document SC6-02: CGIAR Business Plan Concept is a comprehensive slide deck which includes the Introduction and Sections 1-5 that are referred to in various agenda items over the two days of the meeting. Each time the Business Plan document is indicated as a document for an agenda item, you will be brought to this main link.

    C. Agenda and resources for SC6 Day 1:
    Wednesday, May 16, 2018 09:00-18:00

    TIMINGITEMSESSION TOPICDESCRIPTIONPURPOSE
    09:00
    15 mins
    1Opening of 6th System Council Meetinga. Welcome

    b. Election of Co-Chair

    c. Adopting the Agenda (Document: SC6-01 Provisional Agenda – Revision 1)

    d. Conflict of interest declarations

     

    For Decision

    For Adoption

    For Information

    9:15-10:30
    75 mins
    2Business Plan – Setting the contexta. A CGIAR for the 21st Century in a rapidly changing context – Juergen Voegele

    b. SMB Chair’s reflection on the state of the system and funder relations- Marco Ferroni

    c. Future opportunities for CGIAR: reflections from the ISPC 17 meeting- Maggie Gill

    Document SC6-03: ISPC Horizon Scanning

    For Information
    10:30-11:00Break
    11:00 – 12:00
    60 mins
    3Business Plan – Strategy (Part 1):
    Improving strategizing and planning
    a. Framing the Business Plan concept

    Document SC6-02: Business PlanIntroduction

    b. 1.1- Defining a planning landscape to 2030

    Document SC6-02: Business PlanSection 1

    For Input
    12:00 – 13:00
    60 mins
    4Business Plan – Strategy (Part 2):
    Improving strategizing and planning
    a. 1.2- Optimizing the current portfolio

    Document SC6-02: Business PlanSection 1

    Document SC6-04: Update on multi-Funder initiative to enhance crop breeding programs

    For Input
    13:00 – 14:00Lunch
    14:00-15:00
    60 mins
    5Business Plan – Strategy (Part 3):
    Improving strategizing and planning
    a. 1.3-Planning for financial viability Document SC6-02: Business PlanSection 1For Input
    15:00-16:00
    60 mins
    6Executive SessionIn-camera System Council discussions
    16:00-16:30Break
    16:30-18:00
    90 mins
    7Business Plan – Structure:
    Catalyzing institutional innovation
    a. 2.1- Deeper System-wide cooperation and alignment

    b. 2.2- Enhancing CGIAR assets and response preparedness

    c. 2.3- Strengthened collaboration with delivery partners

    Document SC6-02: Business PlanSection 2

    For Input
    19:00-21:00Evening reception hosted by BMZ

    D. Agenda and resources for SC6 Day 2:
    Thursday, May 17, 2018 10:30–18:00

    TIMINGITEMSESSION TOPICDESCRIPTIONPURPOSE
    08:30-10:00Building momentum for innovative gender equality research: a panel discussion hosted by Canada

    Format: A panel discussion lead by Juergen Voegele, System Council Chair, to (i) highlight work on innovative gender equality research and development; (ii) raise awareness of the key research challenges, and looking at how this can be addressed by various stakeholders and particularly through important partnerships; and (iii) defining, through collective input, some important principles to guide the strengthening of innovative gender equality research.

    10:30-12:30
    2 hrs
    8System Council Business:
    Advisory services
    a. The future of CGIAR advisory functions

    Document SC6-05: SIMEC Think-piece on the future of CGIAR’s advisory bodies

    Presentation SC6-05A: SIMEC recommendations for SC6

    b. ISPC proposal for SPIA 2018 Program budget **

    Document SC6-06: Proposed amendment to ISPC 2018 workplan and budget (SPIA financing) **

    ** Withdrawn from discussion at SC6 based on conversations between SPIA Chair and SIMEC Chair. To be submitted electronically for SC review.

    For Discussion/ Decision

     

     

    For Decision

    12:30-13:30Lunch
    13:30-15:00
    90 mins
    9Business Plan – Processes:
    Defining and improving
    a. 3.1- A program performance management framework

    b. 3.2- A 5-point plan to improve System funding modalities

    c. 3.3- A 4-point plan for an aligned assurance system

    Document SC6-02: Business PlanSection 3

    Document SC6-07: Five-point plan on funding modalities

    Presentation SC6-07A: Status update on forming the System Council’s Assurance Oversight Committee

    For Input

    For Input

    For Information

    15:00-16:00
    60 mins
    10Business Plan – Rewards:
    Securing a long-term funding base
    a. 4.1- Reaffirm funder commitments

    b. 4.2- Attract new investments to shared research agenda

    c. 4.3- Stewardship, visibility and recognition

    Document SC6-02: Business PlanSection 4

    For Input
    16:00-16:30Break
    16:30-17:00
    30 mins
    11Business Plan – People:
    Attracting, retaining & nurturing the best
    a. 5.1- Embed gender equity in the workplace

    b. 5.2- Operate according to best practice ethical standards

    c. 5.3- Monitor metrics around an agreed people strategy

    Document SC6-02: Business PlanSection 5

    For Input
    17:00-17:30
    30 mins
    12Crop Trust Briefinga. Future funding of CGIAR genebanks

    Note: Revised version Document SC6-08-Rev1: Crop Trust briefing

    For Information
    17:30-18:00
    30 mins
    13Other Businessa. Scheduling a briefing on Fall Armyworm

    b. Other things to be addressed

    For Input
    18:00Meeting endClosing of the meeting by the Chair

     

    Background reading: